Cursuri de Tobe - Bucuresti,sectorul 3

Tuesday, September 6, 2011

Invata sa canti la tobe



De cateva luni a aparut la editura Teora cartea "Invata sa canti la tobe" scrisa de Justin Scott.
Autorul, desi absolvent Berklee College of Music, nu este un tobosar cunoscut si nici mediatizat, insa acest lucru nu are absolul nici o relevanta asupra continutului cartii.
Prima oara am vazut cartea intr-o librarie total intamplator si pot spune ca am rams socat deoarece nu am vazut nici macar un manual de tobe in engleza la magazinele de specialitate din Bucuresti in ultimii 15 ani, cu atat mai mult sa vad o carte in limba romana intr-o librarie de cartier.
Hai sa trecem la ceea ce ne intereseaza, si anume daca merita sau nu cumparata si daca este folositoare.
Trebuie subliniat inca de la inceput ca manualul este destinat incepatorilor, celor de nivel mediu si celor care nu stiu sa citeasca partituri.Are in jur de 250 pagini, contine un cd cu piste ajutatoare si ofera celor care vor sa se initieze in ale tobelor, informatii utile.
Cartea este structurata pe 4 capitole, fiecare avand rolul de a introduce notiunile treptat:
I. Setul de tobe
II. Citire si notatii
III.Lectiile
IV. Stiluri

Capitolul I - Setul de tobe - incepe cu o scurta istorile a setului de tobe, apoi prezinta setul de tobe propriu zis, cu imagini si explicatii pentru fiecare instrument in parte, trecand apoi la cateva notiuni cu privire la acordatul tobelor.
Sunt prezentate apoi informatii referitoare la cinele, bete de toba, tobe electronice si alte accesorii indispensabile viitorului tobosar (metronom,antifoane,practice paduri etc).

Capitolul II - Citire si notatii - prezinta valorile de note cu care se va lucra pe parcursul manualului pe langa exercitii practice si alte informatii utile.

Capitolul III - Lectiile - este si cel mai stufos dintre toate si incepe cu notiuni referitoare la cum se tin betele,pozitia corpului la setul de tobe, exercitii de dinamica, tehnica piciorului, alaturi de prezentarea catorva rudimente (rudimentele sunt exercitii esentiale care dezvolta tehnica, independenta, agilitatea si viteza viitorului tobosar).
In partea a doua a capitolului sunt prezentate ritmuri de diferite feluri, alaturi de fill-uri in diferite combinatii.Nu vrem sa intram in amanunte tehnice referitoare la denumiri ca sa nu speriem incepatorii.:))
In fine, ultimul capitol - Stiluri - ne vorbeste de cateva dintre cele mai populare genuri muzicale (rock, blues, funk, jazz, latino, country etc).fiecare gen are o scurta descriere, prezinta cativa tobosari celebri alaturi de cateva ritmuri standard.

Cateva opinii pro si contra cu privire la aceasta carte:

PRO
- este singura carte in limba romana de acest gen din Romania (sper nu pentru multa vreme) avand un format interactiv fiind foarte buna pentru copii si pentru cei care nu cunosc limba engleza
-prezinta explicatii pertinente alaturi de poze pentru o mai buna intelegere, in special a pozitiei mainilor si picioarelor
- cartea costa 40 ron ceea ce este foarte putin in comparatie cu alte carti de specialitate care sunt in jur de 100-130 ron

CONTRA
- se incearca introducerea tuturor notiunilor in numai 250 pagini ceea ce face ca unele capitole sa fie tratate superficial sau sa fie incomplete.e ca si cum ai incerca sa faci o carte de matematica de la adunare si scadere, pana la ecuatii, trigonometrie si analiza matematica in doar 250 pagini.
- ordinea unor capitole din carte este total aiurea (de ex. sunt prezentate valorile de note si mai multe tipuri de exercitii si de-abia dupa aia autorul prezinta cum se tin betele)
-in general manualele de orice gen sunt facute pe diverse categorii (incepator, mediu, avansat); "Invata sa canti la tobe" este o struto-camila; desi adresata incepatorilor este greu de crezut ca vor putea sa inteleaga (nu vorbesc de cantat) ritmuri ca songo, afro cuban 6/8, new orleans second line,half time shuffle etc

In concluzie, daca va cumparati cartea incercati sa o parcurgeti treptat si sa intelegeti notiunile de baza.Nu o rasfoiti ca pe un ziar pentru ca sunt sanse mari sa nu intelegeti mare lucru din ea (ma refer la incepatori).
Aici aveti linkul de unde puteti comanda cartea:
http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=15&action=view_product&productID=6732&category=00

3 comments:

ana@.fotografnunti.org said...

destul de interesant pt toti baietii!!!

Masaj erotic Cluj Napoca said...

Buna!
Interesant acest articol pentru unii,eu doar apreciez,chiar nu vreau sa invat sa bat la tobe.....

Anonymous said...

in ceea ce priveste ca nu poti invata sa bati al tobe dupa cartea asta. decat s-o parcurgi foarte repede si sa te saturi de ea tot la fel de repede ca poate in gen. nu vei intelege nimic, Ai dreptate.!!!
eu cand am terminat sc. de arta in 1990 din buc. la sectia de percutie.. inafara de cei doi ani de studiu si scoala incepand de la istoria muzicii. reflexe. etc...am avut si-o carte care o luasem atunci, "INSTRUMENTE DE PERCUTIE" se numea cartea, dar nu o mai gasesc. ca as lua-o s-o am in casa... era ceva mai mare . cartea cu dimensiunea copertii. si filelor,, format A4,(dar nu mai stiu cine a scris-o).
Aceasta carte care este pe piata acum , si cu ajutorul calculatorului. (ca am inteles ca, se da si un CD, atasat, cartii,ceea ce eu la vremea mea in anii 80 cand m-am dus la scoala de arta, nu exista asa ceva, calculatoare , cd-ri. modalitati de a invata, dupa calculator etc.si daca existau , poate da,! dar nu la noi in acel timp... atunci trebuia sa ai talent.. si sa prinzi repede,,, sa fi inzestrat cu microbul asta in tine.)deci revenind asupra cartii,cel care vrea s-o parcurga, poate sa-ti faci o imagine...despre notiuniile de percutie...dar dupa parerea mea. este foarte greu. daca nu ai talent in asa ceva. sa inveti sa bati la tobe fara profesor. unii au incercat si cu profesor. si tot nu au reusit.