Cursuri de Tobe, Lectii de Tobe, Meditatii la Tobe, - Bucuresti, sectorul 3 (zona Timpuri Noi) - Contact: 0721 633 963, cursuri_de_tobe@yahoo.com
Cursuri de Tobe - Bucuresti,sectorul 3
Monday, February 8, 2010
Protejati-va urechile !
Nivelul sunetului este masurat in decibeli.Zgomotul produs de o convorbire normala se situeaza intre limitele de 30 si 60 db.
Nivelul de 20-30 decibeli este inofensiv pentru organismul uman, acesta este fondul sonic normal.
Limita sunetului este 80 decibeli. Sunetele de 130 decibeli provoaca senzatia de durere, iar cele de 140- 150 decibeli sunt insuportabile si duc la pierdera auzului,indiferent de durata expunerii. (in secolele trecute exista termenul de moarte sub clopot)
Zgomotul unei lovituri de premier cu rama sanatos ajunge la circa 126 decibeli adica la fel de tare ca un pickamer.Mai multe masuratori au indicat ca un nivel de zgomot NORMAL in timpul unei repetitii (tobe,chitara electrica,bas,voce) se situeaza intre 90-110 decibeli.
Un fond sonor de 90 decibeli poate duce la pierderea auzului daca expunerea este mai mare de 8 ore/zi.
O pereche de casti de protectie poate reduce nivelul zgomotului cu 15-37 decibeli ceea ce inseamna ca teoretic e ok sa stati 8 ore repetand/studiind.Practic castile/antifoanele pot avea o marja de eroare de +/- 5 decibeli astfel incat 4 ore/zi sunt suficiente petru exersatul la tobe sau repetitii.Daca incercati sa va puneti vata in urechi trebuie sa stiti ca ea reduce zgomotul cu 7 decibeli ceea ce e ok pentru 90 minute de studiu/repetitii la un volum mai mic.
Timpii de expunere mentionati mai sus NU garanteaza pierderea auzului dar pot duce la ea la fel cum poti auzi excelent dupa 20 de ani de expunere la zgomot fara nici un fel de problema.
Printre efectele negative ale zgomotului datorita expunerii la sunete puternice o sa enumar hipoacuzia, hiperacuzia si tinitusul(acufene).
Trauma sonora defineste hipoacuzia(scaderea auzului) sau hiperacuzia determinata de expunerea la zgomot.
Hiperacuzia este o senzatie subiectiva care consta in perceperea exagerata a zgomotelor in urechi.
Trauma sonora poate fi indusa atat de o unica expunere la un zgomot foarte intens, cat si de expunerea repetata si prelungita la zgomote mai putin intense. Scaderea treptata a auzului dupa o expunere cronica la zgomot este mult mai frecventa decat cea cu debut acut, aparuta ca urmare a expunerii la un zgomot foarte intens si de scurta durata. Aparitia traumei sonore prin afectarea celulelor senzoriale ciliate ale organului Corti de la nivelul urechii interne, este influentata de doi factori: caracteristicile fizice ale sunetului si susceptibilitatea individuala.
Tinitusul sau acufenele reprezinta tiunit in ureche.Tuturor ni s-a intamplat sa ajungem acasa dupa un concert zgomotos si cand ne bagam in pat sa ne tiuie urechile.In cazul tinitusului tiuitul este continuu si nu se opreste.Niciodata.
Plus ca nu exista tratament pentru nici un exemplu din categoria traumei sonore.
De aceea se recomanda folosirea antifoanelor atat cand studiati cat si cand sunteti la repetitie.De asemenea se recomanda a se repeta la un nivel normal.De foarte multe ori trupele prefera sa isi dea volumul instrumentelor la maxim in timpul repetitiilor pentu a acoperi tobele ajungandu-se la o galagie generala din care nimeni nu mai intelege nimic.
Tipuri de antifoane existente:
1.Antifoane din burete poliuretanic
desi nu sunt destinate muzicienilor,isi fac treaba fara probleme,sunt cele mai accesibile ca pret (intre 1-5 lei) si se gasesc in majoritatea farmaciilor de la noi.Avantajul folosirii lor este ca reduc destul de mult nivelul zgomotelor (25-35 decibeli).Dezavantajele lor ar fi ca reduc volumul pe toate frecventele si uneori nu intra perfect in ureche.
2.Antifoane cu filtre(lamele)
aceste antifoane au niste lamele moi pentru adaptarea optima in canalul auditiv in functie de nivelul decibelilor.
Sunt mai scumpe decat cele din burete poliuretanic (6-15 lei) si reduc volumul cu 25 decibeli in special pefrecventele inalte ale premierului,cinelelor si a chitarei electrice, ceea ce este mai mult decat ok.Avantajul lor este ca vin intr-o cutiuta cu clema de prindere pentru pastrarea lor in conditii de igiena maxima si nu trebuie schimbate decat la 2 luni.
3.Castile antifon
sunt la fel cu cele folosite de muncitori in constructie.Se pun si se scot usor si de cele mai multe ori ofera o excelenta protectie.Reduc volumul cu 25-37 decibeli, sunt practice si sunt o varianta foarte buna pentru studiu si pentru repetitie.Ca si pret sunt mai scumpe, intre 10 si 100 lei insa nu prea arati cool daca te duci cu ele la cantare.Se gasesc de obicei la magazinele de bricolaj.
4.Antifoanele custom
Practic sunt cea mai buna varianta existenta dar si cea mai costisitoare(150-230 euro).Facute dintr-un silicon fin sunt dotate cu un filtru special care iti reduc volumul pe toate frecventele astfel incat vei auzi la fel numai ca un pic mai incet.
Partea intresanta este ca iti sunt facute chiar pe forma urechii trebuind sa mergi la un cabinet O.R.L. pentru a ti se lua mulaj.Reduc volumul cu pana la 25 decibeli.
Pretul relativ mare al antifoanelor de acest gen face ca ele sa fie destinate in general muzicienilor profesionisti.
In concluzie daca esti tobosar ar trebui sa te gandesti serios sa iti cumperi antifoane si sa te obisnuiesti cu ideea de a le purta.
Subscribe to:
Posts (Atom)