Cursuri de Tobe, Lectii de Tobe, Meditatii la Tobe, - Bucuresti, sectorul 3 (zona Timpuri Noi) - Contact: 0721 633 963, cursuri_de_tobe@yahoo.com
Cursuri de Tobe - Bucuresti,sectorul 3
Friday, September 30, 2011
O altfel de lectie de tobe
Ideea de a organiza o "lectie" de genul acesta o aveam de ceva vreme si norocul a facut ca un amic de-al meu sa faca posibil acest lucru.
Despre ce este vorba? Ei bine, am vrut sa oferim in dar o lectie interactiva de tobe unor copii, alaturi de cateva clipe de bucurie si relaxare.
Lectia de care am sa va vorbesc a avut loc la "Centrul de Educatie Incluziva" din Buzau.
Nu ma puteam descurca singur cu 15 copii asa ca am apelat la colegul meu Mihai Axinte, si el lucrand la randul lui cu copiii si avand numeroase spectacole in care interactioneaza cu publicul.
Am plecat din Bucuresti cu mult entuziasm iar odata ajunsi, am rugat sa fim lasati sa ne pregatim si sa ne montam instrumentele: 2 seturi de tobe (acustice si electronice) + o gramada (la propriu) de instrumente de percutie (bongos, shaker,tamburina,djembe,darbuka etc).Ne-a luat in jur de 60-70 minute sa pregatim totul, dupa care am mai recapitulat o data ce avem de facut.
In sfarsit, incepem!Deschiderea a cazut in sarcina lui Mihai care a facut o scurta introducere despre tobe si a explicat ce reprezinta fiecare instrument in parte.Dupa care a urmat momentul meu in care am cantat un colaj de melodii, incercand sa cuprind cat mai multe stiluri muzicale posibile.
Apoi a urmat un "drum battle" cu momente distractive la cele doua seturi de tobe dupa care Mihai, se declara invins si trece la percutie (bongos,darbuka si djembe) incheind lupta intr-un scurt "dialog" tobe/percutie spre deliciul copiilor.
Urmatoarea parte a lectiei a fost cea in care toti copii au primit cate un instrument de percutie si am cantat impreuna:eu la tobe si Mihai la percutie pe post de coordonator si entertainer.Copiii s-au dezlantuit si a iesit un haos (organizat) de nedescris.
Finalul a fost partea cea mai interesanta (cel putin pentru mine) a lectiei.Fiecare copil a fost lasat cateva minute (sub supravegherea noastra) la setul de tobe sa incerce miscarile de baza.Reactia lor mi-a depasit orice asteptare si mi-a intarit convingerea ca limbajul tobelor este universal si ceea ce transmite acest instrument este mai presus de orice.
Lectia se termina, copii se intorc la clase alaturi de profesori si noi ramanem cu o amintire placuta,cu o experienta emotionanta si deosebita pe care am repeta-o cu placere fara nici o ezitare.
Tuesday, September 6, 2011
Invata sa canti la tobe
De cateva luni a aparut la editura Teora cartea "Invata sa canti la tobe" scrisa de Justin Scott.
Autorul, desi absolvent Berklee College of Music, nu este un tobosar cunoscut si nici mediatizat, insa acest lucru nu are absolul nici o relevanta asupra continutului cartii.
Prima oara am vazut cartea intr-o librarie total intamplator si pot spune ca am rams socat deoarece nu am vazut nici macar un manual de tobe in engleza la magazinele de specialitate din Bucuresti in ultimii 15 ani, cu atat mai mult sa vad o carte in limba romana intr-o librarie de cartier.
Hai sa trecem la ceea ce ne intereseaza, si anume daca merita sau nu cumparata si daca este folositoare.
Trebuie subliniat inca de la inceput ca manualul este destinat incepatorilor, celor de nivel mediu si celor care nu stiu sa citeasca partituri.Are in jur de 250 pagini, contine un cd cu piste ajutatoare si ofera celor care vor sa se initieze in ale tobelor, informatii utile.
Cartea este structurata pe 4 capitole, fiecare avand rolul de a introduce notiunile treptat:
I. Setul de tobe
II. Citire si notatii
III.Lectiile
IV. Stiluri
Capitolul I - Setul de tobe - incepe cu o scurta istorile a setului de tobe, apoi prezinta setul de tobe propriu zis, cu imagini si explicatii pentru fiecare instrument in parte, trecand apoi la cateva notiuni cu privire la acordatul tobelor.
Sunt prezentate apoi informatii referitoare la cinele, bete de toba, tobe electronice si alte accesorii indispensabile viitorului tobosar (metronom,antifoane,practice paduri etc).
Capitolul II - Citire si notatii - prezinta valorile de note cu care se va lucra pe parcursul manualului pe langa exercitii practice si alte informatii utile.
Capitolul III - Lectiile - este si cel mai stufos dintre toate si incepe cu notiuni referitoare la cum se tin betele,pozitia corpului la setul de tobe, exercitii de dinamica, tehnica piciorului, alaturi de prezentarea catorva rudimente (rudimentele sunt exercitii esentiale care dezvolta tehnica, independenta, agilitatea si viteza viitorului tobosar).
In partea a doua a capitolului sunt prezentate ritmuri de diferite feluri, alaturi de fill-uri in diferite combinatii.Nu vrem sa intram in amanunte tehnice referitoare la denumiri ca sa nu speriem incepatorii.:))
In fine, ultimul capitol - Stiluri - ne vorbeste de cateva dintre cele mai populare genuri muzicale (rock, blues, funk, jazz, latino, country etc).fiecare gen are o scurta descriere, prezinta cativa tobosari celebri alaturi de cateva ritmuri standard.
Cateva opinii pro si contra cu privire la aceasta carte:
PRO
- este singura carte in limba romana de acest gen din Romania (sper nu pentru multa vreme) avand un format interactiv fiind foarte buna pentru copii si pentru cei care nu cunosc limba engleza
-prezinta explicatii pertinente alaturi de poze pentru o mai buna intelegere, in special a pozitiei mainilor si picioarelor
- cartea costa 40 ron ceea ce este foarte putin in comparatie cu alte carti de specialitate care sunt in jur de 100-130 ron
CONTRA
- se incearca introducerea tuturor notiunilor in numai 250 pagini ceea ce face ca unele capitole sa fie tratate superficial sau sa fie incomplete.e ca si cum ai incerca sa faci o carte de matematica de la adunare si scadere, pana la ecuatii, trigonometrie si analiza matematica in doar 250 pagini.
- ordinea unor capitole din carte este total aiurea (de ex. sunt prezentate valorile de note si mai multe tipuri de exercitii si de-abia dupa aia autorul prezinta cum se tin betele)
-in general manualele de orice gen sunt facute pe diverse categorii (incepator, mediu, avansat); "Invata sa canti la tobe" este o struto-camila; desi adresata incepatorilor este greu de crezut ca vor putea sa inteleaga (nu vorbesc de cantat) ritmuri ca songo, afro cuban 6/8, new orleans second line,half time shuffle etc
In concluzie, daca va cumparati cartea incercati sa o parcurgeti treptat si sa intelegeti notiunile de baza.Nu o rasfoiti ca pe un ziar pentru ca sunt sanse mari sa nu intelegeti mare lucru din ea (ma refer la incepatori).
Aici aveti linkul de unde puteti comanda cartea:
http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=15&action=view_product&productID=6732&category=00
Subscribe to:
Posts (Atom)