Cursuri de Tobe - Bucuresti,sectorul 3

Friday, May 3, 2013

Ce trebuie sa stiu despre tobe




"Ce trebuie sa fac sa invat la tobe? Ce trebuie sa stiu despre tobe? Cum invat sa cant la tobe? - sunt intrebari pe care le primesc in fiecare saptamana pe mail sau la telefon de catre numeroase persoane curioase.

 In cazul tobelor sunt necesare cateva calitati: simtul ritmic (urechea muzicala), determinarea,munca (studiul individual) si multa rabdare.Cantatul la tobe(chiar si de hobby) presupune multa rabdare.Multa lume vine la cu impresia ca e un instrument usor si pleaca dezamagiti dupa prima sedinta cand constientizeaza cat e de munca.Mai sunt cazuri cand la intrebarea pe care o pun multora "De ce vrei sa te apuci de tobe?" primesc raspunsuri de gen: "am impresia ca e foarte usor" sau "am incercat chitara si e grea asa ca am venit la tobe ca pare mai simplu".

A invata sa canti la tobe este diferit de a invata sa inoti sa zicem sau de a invata sa conduci.In cazul sofatului, dupa 30 de ore iti  poti lua carnetul si poti conduce masina in trafic iar in cazul inotului, in 30 de sedinte poti invata sa te tii la suprafata si chiar sa te descurci, in ambele cazuri, fara a te mai pregati suplimentar acasa.In cazul tobelor, dupa 30 de sedinte nu poti sa te urci pe scena si sa concertezi.
In ceea ce priveste chitara sa zicem (la nivel de hobby), dupa cateva sedinte inveti cateva acorduri si poti canta multe melodii din toate genuri muzicale diferite.La tobe dupa cateva sedinte,abia  reusesti sa tii betele in mana corect sau sa lovesti cu piciorul in toba mare.

Simtul ritmic (urechea muzicala) reprezinta  capacitatea unei persoane de a percepe just si de a reproduce în mod exact sunetele muzicale.Daca acest lucru lipseste va fi mai greu sa poti studia acest instrument.
Urechea muzicala nu inseamna acelasi lucru cu a avea voce.Putem considera vocea un instrument de sine statator si este normal in multe cazuri sa ai ureche muzicala dar sa nu ai voce.
Urechea muzicala este si ea de mai multe feluri: dezvoltata, medie sau mai putin dezvoltata.In cazul in care vrei sa te apuci de tobe insa nu ai o ureche muzicala dezvoltata, acest lucru se poate compensa prin mult studiu individual.
Urechea muzicala se testeaza la cursurile de tobe la prima sedinta prin diverse exercitii de reproducere a ritmului, exercitii de coordonare care se executa atat cu mainile cat si cu betele.

Studiul individual este componenta cu cea mai mare importanta atunci cand studiezi tobe.Urechea muzicala te ajuta sa progresezi repede insa la un moment dat tot va trebui sa exersezi.Profesorul la fel, iti arata, iti explica,te face sa intelegi insa nu poate exersa in locul tau.
Este recomandat sa iti stabilesti un obiectiv pe terment scurt si pe terment lung.Obiectivul poate fi, sa zicem, invatarea unei melodii, unui stil muzical anume (rock,hip hop etc), a unui solo de tobe etc.
Va pot da exemplul unui elev care a venit la mine in anul 2012 si mi-a spus foarte hotarat: "scopul meu este ca in 2 ani sa invat 20 de melodii".
Este foarte important ca studiul individual sa se desfasoare in fiecare zi.Vei fi mai castigat daca  exersezi in fiecare zi 20 de minute, decat daca exersezi doar o zi  pe saptamana timp de 2 ore.
Incearca sa iti construiesti un program realistic de studiu si nu unul utopic.Spre exemplu daca lucrezi, ai familie, copii si implicit o gramada de responsabilitati este logic ca nu vei putea studia 3 ore pe zi.
In ceea ce priveste studiatul , acesta poate include foarte multe lucruri : melodii, teorie muzicala, ritm, rudimente, accente, tehnica mainii sau a piciorului, pedala dubla, invatarea breakurilor, cresterea si imbunatatirea vitezei, lucrul cu metronomul etc.

Am lasat la urma rabdarea si determinarea pentru ca aceste 2 calitati pot fi esentiale in abordarea unui instrument.Iti trebuie o rabdare de fier pentru e exersa acelasi sau aceleasi lucruri  (cum tii betele in mana, cum lovesti in tobe, cum actionezi pedalele etc) pana ajungi sa le stapanesti si  se intampla dupa o perioada sa ajungi intr-un punct in care ai senzatia ca nu ai sa reusesti niciodata sa bati la tobe cum trebuie sau ca nu vei progresa niciodata.Trebuie doar sa continui sa exersezi aceleasi lucruri in fiecare zi pana vei ajunge sa le stapanesti.Este o rutina zilnica de exercitii care trebuiesc facute de zeci, sute si mii de ori.Vedem in videoclipuri,concerte sau in workshopuri ca tobosarul X invarte betele in timp ce canta sau ca tobosarul Y face nu stiu ce miscare nebuneasca in timpul soloului de tobe.Oamenii aceia si-au rupt mainile  studiind (metaforic vorbind), au stat si au studiat la sala de repetitie  de sute si mii  de ori miscarea pana au invatat-o si dupa ce au invatat-o au mai studiat-o de mii de ori pentru a o putea face in concerte cu siguranta si fara ezitare.

  Ca o concluzie, cred ca orice viitor tobosar trebuie sa aiba un minim din toate calitatile enumerate mai sus pentru a ajunge la un nivel decent.
Studierea acestui instrument este un lucru de durata, diferit fata de alte domenii de activitate, insa satisfactiile sunt foarte mari si cel mai frumos lucru este sa fii pe scena cantand alaturi de trupa ta in fata publicului.