Cursuri de Tobe - Bucuresti,sectorul 3

Friday, September 30, 2011

O altfel de lectie de tobe




Ideea de a organiza o "lectie" de genul acesta o aveam de ceva vreme si norocul a facut ca un amic de-al meu sa faca posibil acest lucru.
Despre ce este vorba? Ei bine, am vrut sa oferim in dar o lectie interactiva de tobe unor copii, alaturi de cateva clipe de bucurie si relaxare.
Lectia de care am sa va vorbesc a avut loc la "Centrul de Educatie Incluziva" din Buzau.

Nu ma puteam descurca singur cu 15 copii asa ca am apelat la colegul meu Mihai Axinte, si el lucrand la randul lui cu copiii si avand numeroase spectacole in care interactioneaza cu publicul.
Am plecat din Bucuresti cu mult entuziasm iar odata ajunsi, am rugat sa fim lasati sa ne pregatim si sa ne montam instrumentele: 2 seturi de tobe (acustice si electronice) + o gramada (la propriu) de instrumente de percutie (bongos, shaker,tamburina,djembe,darbuka etc).Ne-a luat in jur de 60-70 minute sa pregatim totul, dupa care am mai recapitulat o data ce avem de facut.
In sfarsit, incepem!Deschiderea a cazut in sarcina lui Mihai care a facut o scurta introducere despre tobe si a explicat ce reprezinta fiecare instrument in parte.Dupa care a urmat momentul meu in care am cantat un colaj de melodii, incercand sa cuprind cat mai multe stiluri muzicale posibile.
Apoi a urmat un "drum battle" cu momente distractive la cele doua seturi de tobe dupa care Mihai, se declara invins si trece la percutie (bongos,darbuka si djembe) incheind lupta intr-un scurt "dialog" tobe/percutie spre deliciul copiilor.
Urmatoarea parte a lectiei a fost cea in care toti copii au primit cate un instrument de percutie si am cantat impreuna:eu la tobe si Mihai la percutie pe post de coordonator si entertainer.Copiii s-au dezlantuit si a iesit un haos (organizat) de nedescris.
Finalul a fost partea cea mai interesanta (cel putin pentru mine) a lectiei.Fiecare copil a fost lasat cateva minute (sub supravegherea noastra) la setul de tobe sa incerce miscarile de baza.Reactia lor mi-a depasit orice asteptare si mi-a intarit convingerea ca limbajul tobelor este universal si ceea ce transmite acest instrument este mai presus de orice.
Lectia se termina, copii se intorc la clase alaturi de profesori si noi ramanem cu o amintire placuta,cu o experienta emotionanta si deosebita pe care am repeta-o cu placere fara nici o ezitare.