Cursuri de Tobe - Bucuresti,sectorul 3

Tuesday, August 30, 2011

Regula celor 10.000 ore





Regula celor 10.000 ore este simpla in teorie si circula de foarte multa vreme insa numele ei se leaga mai nou de Malcolm Gladwell care a avut inspiratia sa scrie Outliers: The Story of Success (2008), cartea ajungand best seller.Cartea a aparut si la noi sub numele: "Exceptionalii - povestea succesului" la editura Publica.
Sa revenim insa la cele 10.000 ore.E simplu: pentru a fi bun la orice trebuie să fi practicat 10.000 de ore.
Referindu-ne in cazul nostru la tobe, autorul cartii (care nu are nici o legatura cu muzica) are perfecta dreptate si daca am pune la socoteala cele 8 ore de practica pe zi (cat ar trebui sa exerseze un tobosar care vrea sa fie profesionist si sa isi faca o cariera din asta), aceste 10.000 ore pot fi parcurse in 3 ani si jumatate.Ok, o sa imi ziceti, poate e cam mult 8 ore pe zi de exersat, atunci puteti face singur calculele la un minim de 3-5 ore pe zi si o sa va iasa undeva intre 5 si 9 ani.

Practica este singura explicaţie reală a succesului, nu talentul. Cum zice autorul nostru: "Practica nu e chestia pe care o faci o dată ce eşti bun la ceva. Este chiar chestia care te face bun". Pur şi simplu, creierul nostru învaţă nişte automatisme, şi pe astea le înveţi doar din experienţă. Aceste automatisme te fac să fii bun.

Am parte de foarte multi elevi cu un simt muzical dezvoltat si cu un potential imens care nu exerseaza absolut deloc si care cred ca talentul coroborat cu lectia bi/saptamanala de tobe este suficienta pentru a face performanta.Aceste persoane (de obicei cu varste cuprinse intre 9-17 ani) se pierd dupa o perioada si pe langa faptul ca nu mai reusesc sa acumuleze informatii noi, se multumesc cu cunostintele dobandite si dispar in multimea celor care canta la tobe ca si hobby si care nu sunt interesati de o cariera muzicala, fie din cauza varstei, fie din alte motive.

Ştim cu toţii că Mozart era compozitor la 7 ani, dar de fapt nu a rămas nimic din ce a compus în primii 20 de ani de viaţă, erau numai imitaţii. După ce şi-a făcut norma de 10.000 de ore, geniul Mozart a compus operele care rămîn valabile şi azi.

Pentru cei care vor sa invete un instrument ca si hobby, acest numar nu se aplica, fiind suficiente un numar de 1000-2000 ore.
Aceste ore depind si de "urechea muzicala" a celui care doreste sa invete, de cat timp aloca studiului/ zi, de capacitatea de asimilare si concentrare.Instrumentul propriu avut acasa ajuta si este un avantaj,insa nu este hotarator, petru ca exista si alte metode de a exersa fara probleme (practice paduri,practice kit-uri).De asemenea ajuta si mult daca intri intr-o trupa de oameni pusi pe treaba pentru ca te vei familiariza cu lucruri pe care un profesor de tobe sau studiul individual nu te pot ajuta.